Puntes Rebels 2023

Històries personals de dones des d’una altra perspectiva

Una punta pot ser l’extrem agut d’alguna cosa, el principi o el final. Però una punta també pot ser quelcom que sobresurt, que destaca, que punxa, que es clava.

Les nostres PUNTES REBELS del calendari volen destacar, volen clavar-se i rebel·lar-se contra l’ordre establert. Les nostres puntes són les puntes de l’iceberg que amaguen secrets sota l’aigua i que volen explicar-los.

Les nostres són puntes de diamants que volen tallar amb les ferides del passat per donar llum a històries personals de dones des d’una altra perspectiva.

Des del 2019, tallem les puntes rebels per sanar la invisibilització d’aquestes històries de dones i donar pas a les següents.

El projecte

Puntes Rebels és una xarxa feminista impulsada per dones amb l’objectiu de qüestionar la realitat a través de la visibilització de noms i històries de dones, de la creació d’un imaginari comú més ampli i amb noves perspectives. Revisant la història per seguir-la construint, té la intenció de remoure consciències i visibilitzar projectes externs impulsats per dones.

Una iniciativa que va començar sent un calendari solidari i ara ja és un espai de confiança, de lluita, de cures, un espai de descoberta, de creixement personal i col·lectiu on ens donem suport les unes a les altres, on aportem i intercanviem coneixement i saviesa.

Més informació

Som una petita gran família que cada any creix i on es generen nous llaços, noves relacions i amistats, mentre aprenem a organitzar-nos de forma horitzontal, a comunicar-nos, a gestionar noves situacions i reptes generant un ambient de treball bonic i acollidor. No direm que sigui fàcil ni que no sorgeixin problemes, però sentim que, entre totes, podem trobar les millors solucions.

Un procés que travessa l’any sencer, de gener a desembre, ple de treball constant, on cada una de les comissions en què estem organitzades aporta un gran esforç amb molta il·lusió i dedicació i durant el qual ens coneixem més profundament entre nosaltres. Treballem en els productes finals (el calendari, l’agenda, el podcast i el marxandatge), però també ens trobem per passar-ho bé, organitzem sortides i arreglem el món fent unes birres.

Puntes Rebels està formada per persones d’edats molt diverses. Des de criatures que han nascut durant el projecte i hi participen juntament amb les seves mares, fins a la dona més gran que, als seus 86 anys, encara participa d’aquesta aventura. Això ens aporta una gran perspectiva intergeneracional, ens sorprèn al tenir cura de les criatures de les altres mentre estem fent una reunió o gravant un podcast o durant el shooting. I també ens emocionem quan escoltem les dones més grans explicant les seves històries personals, al voltant de la foguera, i agraïm poder-les escoltar amb tanta tendresa, amb consciència de com les seves vides no han estat gens fàcils.

Puntes Rebels es gesta, es coordina i es produeix des de Sabadell però, com una xarxa, estem escampades per tota la península i les illes. Puntes Rebels és un punt d’unió entre dones que ja disposen d’altres xarxes, fet que permet amplificar les onades.

Per a les participants, segons la implicació que cadascuna vol o pot tenir, és un viatge intrínsec, directe a les entranyes, i paral·lel al procés d’investigació de la dona referent. Esdevé també una reflexió personal i un anàlisi intern que pot arribar a plantejar la pròpia vivència del moment. Després de molts mesos endinsades en aquest procés, tot culmina amb el shooting, el moment de fer les fotografies, l’huracà ple de caos a la superfície però que conté una coreografia organitzada on cadascú sap perfectament què ha de fer perquè tot surti endavant. L’objectiu comú és claríssim, no hi ha egos: hi ha mans i solucions. És una obra artística on cada persona és la peça clau que aporta a partir de les seves experiències, formacions i professions i sense cada una de les quals l’engranatge no funcionaria.

Mentre està passant tot això a Puntes Rebels, també coneixem i acompanyem altres dones que tiren endavant els seus propis projectes i n’aprenem d’elles durant el camí. Un any és molt de temps per entrar en contacte amb el projecte de col·laboració, conèixer-lo a fons i implicar-nos en la mesura en que podem tant col·lectiva com individualment.

Algunes persones de l’equip descriuen Puntes Rebels com un projecte amb magnetisme, en el qual t’endinses i passen tantes coses que sents que hi vols continuar sent. Cada any s’uneixen, com a mínim, 12 persones noves, i molt poques ho deixen. Vam començar sent unes vint persones i actualment en som unes 85. Aquest és un anàlisi que no ens deixa indiferents a nivell intern i que ens motiva a seguir caminant juntes per molts anys més.

Curar la invisibilització de gènere

  • Sanar. Posar remei a la invisibilització històrica de tantes dones i posar en valor les dones del present.
  • Cures. Les cures entre les persones de l’equip és un dels motors d’impuls del projecte.
  • Curadoria. Al món artístic i de la gestió cultural, la curadoria és el procés d’investigar, seleccionar, agrupar i mostrar una col·lecció artística. Puntes Rebels és una obra artística en tots els sentits, i fer la curadoria del projecte des de la perspectiva de gènere és una de les bases per mostrar la feina en equip de tot un any, per qüestionar, reflexionar i exposar històries de dones des d’una altra perspectiva.