Puntes Rebels 2022

Històries personals de dones des d’una altra perspectiva

Una punta pot ser l’extrem agut d’alguna cosa, el principi o el final. Però una punta també pot ser quelcom que sobresurt, que destaca, que punxa, que es clava. Les nostres PUNTES REBELS del calendari volen destacar, volen clavar-se i rebel·lar-se contra l’ordre establert. Les nostres puntes són les puntes de l’iceberg que amaguen secrets sota l’aigua i que volen explicar-los. Les nostres són puntes de diamants que volen tallar amb les ferides del passat per donar llum a històries personals de moltes dones des d’una altra perspectiva.

Des del 2019, tallem les puntes rebels per sanar la invisibilització d’aquestes històries de dones i donar pas a les següents.

El projecte

Puntes Rebels és un projecte impulsat per Filigrana Produccions i distribuït per La Monda Lironda. Però Puntes Rebels és molt més que un calendari. És un projecte on participen més de 50 persones, de manera voluntària i durant tot l’any, per donar forma al contingut visual i conceptual que conté.

En cada edició, el calendari dona a conèixer 12 dones referents, escollides per 12 de les participants del projecte. Durant més de vuit mesos, les participants fan recerca, es documenten, escriuen sobre la dona que han triat i expliquen quina és la connexió que senten amb ella. També fan una tria d’imatges icòniques de la dona referent, donat que el resultat final del calendari serà unir-se simbòlicament amb la dona triada, reeditant una d’aquestes fotografies.

Més informació

Puntes Rebels, lluny de la idea de representar cap dona, pretén aprofundir en la vida i la història de les 12 dones d’aquesta edició, fer visible la connexió entre les dues dones (la participant i la referent), i ser un altaveu més per visibilitzar les seves històries. 

Per fer possible aquest projecte ens hem organitzat horitzontalment i mitjançant comissions de treball. Un equip de persones realitza l’acompanyament del procés i dona suport amb la redacció de textos i continguts. Un cop triada la fotografia que serà la protagonista d’un mes del calendari, les comissions de treball s’organitzen per treballar en el vestuari, maquillatge, perruqueria, escenografia, fotografia i il·luminació. 

D’aquesta manera,  el projecte de Puntes Rebels no seria possible sense la implicació de totes les participants en les comissions de producció, reflexió, revisió dels textos, correcció i traducció, disseny gràfic, comunicació i distribució, estilisme i vestuari, maquillatge i perruqueria, escenografia, fotografia, economia i atenció/càtering durant el shooting

Així, entre totes, aquest projecte ha anat creixent i s’ha anat empoderant, plantejant nous reptes i nous debats, creant noves sinergies entre les persones que hi participen i amb la mirada posada en que, entre totes, tot projecte pot ser possible. 

Puntes Rebels és també un projecte solidari on, a més de col·laborar amb projectes externs que responen als nostres valors, tot l’equip aprofundeix per conèixer a fons i aprendre d’altres lluites i treballa per visibilitzar-les.

Valors del projecte

PUNTES REBELS és un projecte activista i polític curat des dels feminismes, la diversitat, la interseccionalitat, la denúncia, el cooperativisme, el voluntariat, l’art, la creativitat, la cultura, l’acompanyament i la solidaritat.

* Des dels feminismes perquè té la funció de visibilitzar i donar veu a les dones com a protagonistes i també com a narradores, des de perspectives no tan conegudes o que no han estat tan escoltades fins ara. Perquè aprenem juntes de les nostres experiències durant el camí.

* Des de la diversitat i la interseccionalitat perquè posem la mirada en la diversitat d’origen, de classe, funcional, sexual i de gènere, intentant ser inclusives, en la mesura del possible, en cada edició del calendari. Perquè és necessari poder conèixer altres realitats per poder treballar des d’un feminisme global i internacionalista.

* Des de la denúncia, perquè conèixer referents que han patit situacions injustes ens fa prendre consciència de les desigualtats i ens empodera a actuar en la defensa dels drets humans.

* Des del cooperativisme i el voluntariat perquè generem contingut de forma cooperativa, consensuant cada pas i creant des de l’inici fins al final de forma conjunta i perquè moltíssimes persones han aportat part del seu temps per fer realitat aquest projecte. 

* Des de l’art, la creativitat i la cultura perquè pretén promoure el pensament crític i difondre contingut des de la teoria però també des de les emocions, i transmetent d’una manera creativa amb intenció de canviar la percepció de la cultura ja establerta.  

* Des de l’acompanyament perquè hem partit dels interessos de cada participant acompanyant el grup en el procés de creació des de l’inici fins al final: en la tria de la dona a representar, en la documentació i justificació de les raons de la tria, en la recerca de la fotografia, en la producció, en la tria de dies a destacar, etc. 

* Des de la solidaritat perquè una part dels beneficis de la seva venda aniran destinats al projecte “Jinwar: el poble de dones”, implicant-nos també en l’acompanyament del procés de visibilització d’aquest mentre aprenem en el camí.