Jinwar: el poble de dones

Filigrana Produccions i La Monda Lironda (botiga online), des d’on s’impulsa el projecte Puntes Rebels, és una cooperativa feminista implicada en l’economia social i solidària. És per això que, de manera consensuada amb totes les participants del projecte Puntes Rebels 2021, hem decidit col·laborar amb el projecte Jinwar: el poble de dones.  

La principal raó que ens ha portat a triar aquest projecte és que respon a tots els valors de Puntes Rebels: és un projecte impulsat per dones que duu a terme de forma directa la destrucció del patriarcat i que posa en pràctica una manera d’entendre el món que ens és molt propera i per la qual apostem.

El projecte

JINWAR, el poble de dones lliures, és un poble ecològic fet per i per a dones situat al cor de Rojava, al nordest de Síria, on l’actual forma de govern és el confederalisme democràtic. Rojava es situa al Kurdistan, poble sense país propi i  regió ocupada per diferents estats (Turquia, Irak, Iran i Síria ).

“El confederalisme democràtic del Kurdistan no és un sistema estatal, sinó un sistema democràtic de les persones sense un estat, amb les dones i la joventut a la vanguàrdia, un sistema en el qual tots els sectors de la societat desenvolupen les seves organitzacions democràtiques pròpies. És una política exercida pels ciutadans i ciutadanes lliures confederals, iguals per elegir les seves representacions regionals. El seu poder deriva de les persones en totes les seves àrees, incloent l’econòmica.”

Abdullah Öcalan

Més informació

JINEOLOGÎ

Per entendre la proposta pràctica de Jinwar creiem que cal fer un parèntesi per explicar el marc teòric des d’on sorgeix la necessitat de desenvolupar aquest poble de dones lliures.

Jinwar és la posada en pràctica de la Jineologî, la ciència de les dones, una ciència que desenvolupa la idea de l’alliberament de les dones com a inici de l’alliberament de totes les altres opressions i que té com a base el retorn a un sistema ancestral pre-patriarcat. És en aquest marc en el qual es basa el paradigma del moviment de l’alliberament de les dones dins del moviment kurd.

Des de Jineologî es veu la necessitat de redefinir i realitzar canvis de manera urgent en aquestes àrees d’acció, considerades les més esclavitzades del sistema patriarcal: ètica i estètica, demografia, política, història, economia, ecologia, educació i salut. D’aquesta manera, Jineologî crearà la seva perspectiva al nucli de les àrees que ha percebut com a àrees de crisi i liderarà el camí per trobar implementacions i solucions pràctiques a elles. 

Per això, proposa, entre altres coses: 

  • Espais no mixtes. Basats en la premissa que l’origen de tota opressió és el patriarcat. Quan es destrueixi el patriarcat s’acabarà amb les altres opressions. 
  • Recuperació dels sabers de les dones.
  • Criança compartida.
  • Connexió amb la terra.

Jineologî es defineix com una ciència social que es correspon amb l’esperit de l’època actual: Jin, dona i Logî, ciència.

“En el discurs masculí, les línies que es refereixen a la dona, deixant el seu segell tant en les ciències socials com en qualsevol altre camp científic, tenen enfocaments propagandístics, que no toquen la realitat. La veritable posició de la dona és ocultada prop de quaranta vegades més del que per si les històries de la civilització oculten classe, explotació, opressió i tortura. En lloc de feminisme, el concepte Jineologî (ciència de les dones) pot aconseguir millor aquest objectiu.”

Abdullah Öcalan, Sociologia de la llibertat (2008)

Aquesta conceptualització va obrir debats importants al Moviment d’Alliberament de Dones del Kurdistan, arribant-se a crear un grup que jugaria un paper fonamental en l’establiment de Jineologî.  Aquesta primera unitat buscava respondre a les qüestions de com sorgeix la necessitat d’una ciència de les dones i quines necessitats pot satisfer? El procés de discussió que va començar a les acadèmies de les muntanyes del Kurdistan es va expandir gradualment a la societat i actualment Jineologî està organitzada en comitès a totes les regions del Kurdistan, Europa i Rússia.

Jineologî té l’objectiu de crear una transformació no només mitjançant l’alteració de l’autodefinició de la dona, sinó també criticant l’estat, els sistemes de poder, les seves institucions i la mentalitat formada entorn a ells. Per tant, pot jugar un paper crucial en l’establiment de la modernitat democràtica com una alternativa a la modernitat capitalista patriarcal. Per aquesta raó, com a Moviment de Dones Lliures del Kurdistan treballaran en l’establiment de Jineologî, i creuen que asseguraran el seu desenvolupament mitjançant els seus esforços morals, polítics i intel·lectuals.

“Jineologî” del Comitè de Jineologî Europa, publicat per Mezopotamien Verlag und Vertriebs GmbH. Es pot llegir en castellà a http//jineologi.org.

 

JINWAR

“A Jinwar volem viure juntes com a dones sobre la base dels valors d’una societat ecològica i democràtica. Una societat en què les persones de diferents orígens, ètnies, creences, llengües i èpoques conviuen pacíficament.”

 

Després d’una fase de planificació inicial, el 25 de novembre de 2016 es va anunciar la construcció de Jinwar, el Dia Internacional contra les Violències de Gènere. La tria de Jinwar en la seva localització actual no va ser fruit de l’atzar. D’una banda, la proposta tenia una bona acollida en la zona on es volia ubicar i, d’una altra, la desertització d’una zona tan rica com havia estat l’antiga Mesopotàmia simbolitzava una de les bases del projecte, el tornar a donar vida, plantar la llavor del futur. D’aquesta manera, Jinwar es situa en el que havia estat una zona rica, base de la civilització, una zona explotada que es mereixia un nou recomençar. 

Les primeres pedres angulars es van col·locar el 10 de maig de 2017, pedres fetes amb fang a partir dels materials que oferia la natura. Jinwar es va construir amb l’ajuda del veïnat, amistats i convidades i convidats de la regió i de tot el món. Cal destacar que el Moviment d’Alliberament de les Dones és de caire internacionalista i creu en l’enriquiment col·lectiu.

Després de l’obertura oficial del poble, el 25 de novembre de 2018, la feina col·lectiva va continuar i es va profunditzar.

Actualment el poble està format per 30 cases de fang, una cuina comuna, l’escola Dayika Uveş, un pati, l’Acadèmia Jinwar, el centre de salut i curació Sifa Jin, el forn Aşnan, la botiga del poble Xwa Me, l’estable d’ovelles i galliners, el gran jardí Sêve Demir i els camps de cultiu que envolten el poble. Els serveis que ofereix Jinwar no són només per les dones que viuen al poble, sinó que estan oberts a la població del voltant. 

  • Clínica mèdica: en aquest espai no mixte i gratuït, a més d’exercir la pràctica mèdica habitual, s’aposta per la recuperació de la medicina natural i tradicional. A més, es configura com un espai de trobada entre dones, ja que el personal també són dones. Cal tenir en compte que la relació de les dones amb el seu cos és un tema molt tabú en aquest context. La clínica, per tant, es constitueix també com un espai de complicitats. Actualment estan en procés de comprar una ambulància i construint un laboratori amb productes de medicina natural. Cal destacar que aquest espai també ofereix formació en infermeria. 
  • Escola: per a tots els infants del poble i del territori. Aquest espai mixte evidencia la creença que un altre tipus d’educació i de futur són possibles. Totes les docents són dones.
  • Acadèmia de Jineologî: dones d’arreu que van a formar-se a Jinwar. 
  • Acadèmia de noves masculinitats: realitzen formacions de masculinitat als homes de les famílies de les dones que viuen a Jinwar, però també de fora.
  • Forn de pa que és per a tota la comunitat i l’entorn, i hi tenen una botiga.

Al poble no hi ha propietat privada i el seu funcionament és cooperatiu i comunitari. Jinwar es basa en la forta voluntat de les dones per aconseguir i donar forma a una vida lliure i autoorganitzada. És un lloc on es construeixen, viuen i desenvolupen alternatives socials en les diferents àrees de la vida, com l’autoorganització democràtica, l’economia de les dones, l’educació, l’agricultura ecològica, l’atenció a la salut i la prevenció, i les formes de la vida comunitària.

En aquest sentit, l’organització del poble, la seva gestió i la presa de decisions, es regula a partir de l’Assemblea de Dones de Jinwar. El Consell del poble de Jinwar és part de l’autogovern autònom del nord i est de Síria. A través de la rica herència de dones de diferents parts del món, del seu coneixement i de la seva experiència històrica transmesa a través de milers d’anys, a Jinwar es pretén crear una forma de vida en la que cada dona pugui aconseguir el seu màxim potencial, lliure de les limitacions del sistema opressor i de la violència. Jinwar, per tant, és la resposta a les necessitats de les dones a la societat, un lloc d’alliberament.

Des dels seus inicis fins avui, hi ha hagut un intercanvi viu i ric amb dones de diferents regions i països del món, amb cultures diverses, que han compartit les seves experiències i perspectives amb el poble de Jinwar, l’han visitat i hi han conviscut o han enviat missatges de solidaritat. 

La comunitat de Jinwar és oberta a totes les dones que hi vulguin entrar, siguin o no kurdes, i que acceptin el pacte social acordat pel moviment. Així mateix, són lliures de marxar quan vulguin. Destacar que no hi ha lleis que castiguin el no compliment del pacte social, però és una autoresponsabilitat que cada dona accepta des de la consciència. Les bases del contracte social són:

  • Acceptar que no hi ha propietat privada, les cases són de la comunitat i es gestionen de manera cooperativa.
  • La participació en aspectes comunitaris: assemblees, gestió productiva, etc.
  • Els homes no poden viure a Jinwar, poden visitar-lo però no hi poden dormir. Tampoc poden prendre espai dins de l’activitat col·lectiva.

Actualment a Jinwar hi viuen 12 dones i 20 infants. Algunes dones hi van a viure circumstancialment, altres han decidit viure l’experiència i altres han trobat la comunitat on volen viure. Hi conviuen dones amb diversitat d’experiències, cultures i religions: vídues de guerra/màrtirs que han perdut els marits a causa de l’atac de l’Estat turc i que no volen viure sota l’autoritat del pare o del sogre; dones que venen d’altres zones del Kurdistan on el divorci està prohibit; dones que fugen dels maltractaments; mares monomarentals (situació no acceptada); dones que han matat el seu marit en autodefensa per violència de gènere; dones que volen aprendre a llegir, a escriure o a conduir; i dones que, simplement, volen viure només amb altres dones. El poble, per tant, és un espai amb molta fluctuació i ric en diversitat. 

No ens podem oblidar que Jinwar, per la seva condició territorial i totes les característiques que el defineixen, es troba sota el punt de mira de l’exèrcit turc. L’octubre de 2019, amb la invasió d’aquest país a part del Kurdistan, Jinwar es va configurar com un dels objectius número 1 per tot el que representa: una amenaça directa al sistema patriarcal i un nou recomençar a la recerca d’una societat justa i igualitària. 

Jinwar compta amb el suport de diverses organitzacions de dones de tot el món. A la regió, el Consell Jinwar col·labora amb la Fundació per a Dones Lliures de Rojava (Weqfa Jina Azad Rojava), el Kongreya Star, l’Associació de Famílies de Màrtirs, el Comitè per a Dones i Infants del Cantó de Cîzirê i el Comitè de Jineologî (La ciència de les Dones), el Comitè de Salut Natural i el Comitè d’Ecologia.

Des de Puntes Rebels ens comprometem a fer difusió per donar visibilitat i sensibilitzar sobre el projecte Jinwar i la Revolució de Rojava i de Síria del Nord i animem a tota lectora d’aquest projecte a participar en les campanyes polítiques en solidaritat amb el moviment de dones kurdes i contra els atacs al projecte de Confederalisme Democràtic.

En què s’invertiran els diners de la donació

En seguir impulsant el creixement del Centre de Salut Sifa Jin i donar suport a la compra d’una ambulància. També ens comprometem a donar visibilització de la situació d’invasió silenciada per part de Turquia i el DAESH. Cal difondre la situació de la invasió però, sobretot, també cal visibilitzar totes les coses boniques que estan passant i la proposta de canvi de paradigma sobre la qual treballen diàriament des de Jinwar, Jineologî i el Moviment d’Alliberament de les Dones.

Plataforma Azadî

Des de Puntes Rebels hem arribat a conèixer el projecte Jinwar a través de la Plataforma Azadî: un col·lectiu de solidaritat amb el Kurdistan i de difusió i defensa del Confederalisme Democràtic, sistema i forma d’organització política desenvolupada pel moviment d’alliberament kurd, basada en la democràcia de base, l’alliberament de la dona i la protecció de l’ecologia. 

La Plataforma Azadî organitza actes, xerrades i esdeveniments per visibilitzar la lluita del poble kurd, i especialment la revolució de Rojava, així com accions de protesta i de denúncia davant dels atacs que rep el poble kurd, i altres pobles que s’organitzen sota el paraigües del Confederalisme Democràtic, com els que estan succeint actualment amb la invasió del nord i est de Síria per part d’Erdogan i el govern turc. També participen en campanyes internacionals de solidaritat amb el poble kurd, així com en espais a Catalunya de solidaritat internacional amb diferents lluites contra el capitalisme, el colonialisme, el racisme, l’estat i el patriarcat que han declarat la guerra als pobles i a la seva gent.